top of page

De an nou...

Înaintea sărbătorii Naşterii Domnului trimiteam următorul mesaj unui grup restrâns de cunoştinţe:


„Fie ca lumina...

Fie ca Naşterea Pruncului...

Fie ca Îngerii vestitori ai naşterii...

Fie ca Steaua de la răsărit...

Precum magii ce au pornit...

Ca oarecând ciobănaşii...

///

Hristos se naşte in fiecare suflet al aproapelui.

Cinstiţi-L/i!”


Se voia un manifest împotriva „templatiştilor”, acelora ce nu au timp şi nici inspiraţie să ne transmită câteva gânduri în preajma sărbătorilor sau aniversărilor de peste an, dar şi pentru cei ce acceptă mai degrabă „template-uri”. Cam acelaşi mesaj îl putem adapta şi pentru începutul noului an – Anul Centenarului, 2k18 sau pentru evenimentele viitoare.


Un alt lucru ce ridică tensiunea sunt şi promisiunile pentru noul an: diete, educaţie fizică, bunătate, iertare, planuri, vacanţe…, le ştiţi şi domniile voastre. Şi cine le ştie vinde mai bine decât antrenorii personali, cei ce ne promit ca în 10 paşi să: slăbim, să creştem în toate laturile (mai puţin cei de la dietă care vor să scadă), să devenim persoane mai bune, să avem curaj mai mult la şcoală, loc de muncă, viaţă privată… Cei ce „re-descoperă” legi pentru viaţa de zi cu zi, ce ne ştiu număra banii lipsă din buzunar. Cine nu îi ştie? Chiar şi lelea Veronă din Pociovelişte apelează la un personal coach pentru a şti cum să-şi gestioneze afacerea cu ouă şi pătrunjel de dus la târg, miercurea.


Astfel de atitudini pot să conducă spre o închisoare a legilor de respectat pentru… o viaţă mai bună(?), îndepărtându-ne de chiar esenţa vieţii. Şi ţineţi minte din Sfintele Scripturi cum grija pentru Lege l-a făcut pe om mai puţin uman: în pilda Samarineanului milostiv, slujitorii de la Templu au trecut pe lângă un semen al lor suferind pentru… a nu se spurca. Au respectat litera Legii, dar au uitat de latura ei umană.


Legea lui Dumnezeu pentru om este mult mai complexă decât litera ei. Ea include şi acţiune faţă de semenii noştri, inclusiv aceia pe care nu-i avem la inimă („…iartă-ne…, precum iertăm şi noi…”). Vă amintiţi cuvintele Sfântului/Fericitului Augustin: „Iubeşte şi fă ce vrei!”. Iubiţi, trăiţi, respectaţi-L pe Dumnezeu şi creaţia Lui, şi veţi avea nu doar un sezon, un an, o viaţă mai bună, ci o eternitate fericită!


bottom of page