top of page

Lucrurile minunate

Târgul de Crăciun. Nu, nu doar cel din Sibiu. Toate târgurile de Crăciun, în special cele create în casa fiecăruia dintre noi. Bradul împodobit după ideile și personalitatea fiecăruia. Luminițele și beteala, poate mirosul de brad, sigur hârtiile rămase după furatul bomboanelor. Decorațiunile trâznite și total nepotrivite, arta și imaginația unui mini-artist, fericirea și pacea din familie, curățenia generală și mirosul de mâncare. Colindele și filmele de Crăciun difuzate peste tot, cadourile și fericirea de a oferi, rudele pe care le iubești, rudele care nu îți plac. Vinul fiert și glumele de familie, poveștile pe care le știi pe derost, poveștile noi, liniștea de după. Târgul perfect.


Oamenii uniți. România. Strâmoșii, moștenirea lăsată de ei, Ardealul, idealul și lupta, trecutul și prezentul, istoria tumultoasă, viitorul strălucit. "La trecutu-ți mare, mare viitor". Recunoștința, unitatea, pasiunea, continuitatea. Parada, determinarea, admirația, visul, uniforma care semnifică sacrificiul, lupta. România e a noastră și a nimănui altcuiva, oare mai știm asta?


Anul Nou și, implicit, schimbarea aparentă. Promisiunile pentru Anul ce urmează, dorința de nou, îmbunătățirea, reflecția asupra a ce suntem și ce vom fi. Petrecerea și jocurile ei, oamenii vechi, oamenii noi. Șampania, artificiile și iubirea. Poate mahmureala, poate noaptea albă, dar poate și somnul cel mai bun, însoțit de "bună dimineața". Petardele și cabana de la munte sau doar dormitorul cald și pocnitorile vecinilor. Vecinii.


Tămăduirea oferită tuturor prin Nașterea Domnului, povestea spusă pe înțelesul copiilor, scenetele lor, magii și cele trei daruri, păstorii și steaua călăuzitoare. Culcușul sărăcăcios și îngerii, colindele, simplitatea și minunea, iubirea și, mai ales, copilăria.


Explicațiile. Sunt minunate, serios! Nu au legătură cu decembrie, ca toate celelalte din lista de mai sus, dar… dacă ai ajuns până aici sigur meriți o explicație. Luna care tocmai începe e una încărcată de stres, muncă și aglomerație, toți știm și simțim asta. Și totuși, e luna în care se regăsesc toate lucrurile minunate, enumerate sau nu mai sus. Vreau să îți amintești asta în fiecare clipă a acestei luni, să realizezi că fiecare rază de soare, picătură de ploaie sau fulg de zăpădă pe care le simți în decembrie semnifică unul din lucrurile minunate pe lângă care tocmai ai trecut. Valorifică-le și nu te pierde în grijile și stresul care urmează. Până la urmă, cozile nesfârșite și traficul supra-aglomerat ne oferă prilejul să contemplăm, întregind astfel lista tuturor lucrurilor minunate.


bottom of page