top of page

Deschiderea Anului Cercetășesc

Este aproape ora 07:00, iar eu abia ce am plecat spre liceu. De obicei, tot drumul ascultam muzică pentru a începe ziua cu mai multă energie. De data aceasta, am ales să încep ziua cu un zâmbet mare pe față. Având în vedere că este prima zi după Deschiderea Anului Cercetașesc la Râmnicu Vâlcea, îmi revin în minte diferite momente de neuitat legate de ziua de ieri. Pentru prima dată, la biserica „Sfânta Rita de Cascia” din Râmnic a avut loc sfințirea cravatelor. Toți cercetașii au luat parte la Sfânta Liturghie ce însoțea deschiderea. După terminarea Liturghiei, am plecat în șir, doi câte doi, în frunte cu șefii de trupă, cu steagul Asociaţiei Cercetaşii Români Uniţi și cu steagul României, spre scuarul de la Teatrul „Anton Pann” unde s-au derulat activitățile organizate de cercetașii mai mari. Tema spirituală a noului an cercetăşesc este: „Voi sunteți sarea pământului, (...) voi sunteți lumina lumii” - Matei capitolul 5.


Spre deosebire de alte careuri, la această am avut onoarea și privilegiul de a ține steagul României. Sentimentele de mândrie și de bucurie create de faptul că fac parte din această asociație sunt de nedescris. Careul s-a desfășurat foarte bine, acesta fiind însoțit de numeroase ceremoniale. Trei cercetași și o cercetașă și-au depus ieri promisiunile, devenind astfel cercetași în mod deplin, întotdeauna gata de orice aventură, aceștia fiind felicitați la final cu câte un „hip-hip, ura!”, în stil cercetășesc. Noul an cercetășesc aduce mari schimbări pentru patrula girafelor, cercetaşii acesteia având de acum un nou șef de patrulă. Şapte pui de lup și lupișori au primit cravate.


După careu, organizatorii au avut la dispoziție 15 minute pentru a pregăti un joc-traseu care a avut ca temă salvarea Frumoasei Adormite, timp în care ceilalți savurau prăjituri. La începutul traseului, participanții primeau de la uriaș un balon, iar pe parcursul probelor efectuate, personajele urmau să pună în acel balon puteri magice pentru a o ajuta pe prințesă. Jocul presupunea echipe de câte doi, fiind implicate 5 probe. Prima proba a fost numită „Lumea uriașilor”, probă în care micuţii cercetaşi au fost legați cu o cravată de piciorul drept, respectiv cel stâng al partenerului, și au făcut slalom printre obstacole. Următoarea probă numită „Peștera întunecată”, presupunea memorarea unor obiecte într-un timp cât mai scurt. În a treia probă trebuia ca jucătorii să aibă grijă ca „Cea Malefică” să nu le spargă balonul. A patra probă s-a numit „Pădurea magică” şi în aceasta concurenţii linișteau un urs făcând pasul ursului, iar apoi mergeau cu o lingură în gură fără să îi piardă conţinutul. La ultima probă, micuţii o găseau pe Aurora plângând şi puteau încheia misiunea când reuşeau să o facă pe prinţesă să cânte alături de ei. Jocul a fost urmat de două ateliere: unul de cântece și un altul de noduri.


Din păcate, însă, a venit şi timpul să ne despărțim. Ne-am luat rămas bun în două serii de îmbrățișări și cu toți am plecat acasă cu un mare zâmbet pe față.


bottom of page