top of page

Eroi de sacrificiu

Ori de câte ori am avut ocazia, v-am vorbit despre tinerii noştri prieteni cercetaşi şi cercetaşe. V-am tot spus cât de frumoşi şi buni sunt ei şi cât de mult ne inspiră. Şi câte şi mai câte nu v-aş mai putea spune despre ei. Astăzi, însă, vreau să vă vorbesc despre alţi prieteni, unii poate cu câţiva ani în plus, dar la fel de tineri şi ei. Mă refer la cei care stau în spatele şi în faţa şi, dacă e nevoie, chiar şi sub tălpile cercetaşilor, cei pe care îi numim drumeţi şi călăuze. Ei sunt cei care cu un curaj nebun îşi asumă siguranţa şi buna desfăşurare a taberelor, ei sunt cei care muncesc pe brânci – şi nu doar la figurat – pentru a cultiva valori creştine în sufletele tinere, ei sunt adevăraţii „expendables”, eroii noştri de sacrificiu.


Mulţi dintre cunoscuţi, văzând fotografiile pline de zâmbete publicate pe pagina facebook a asociaţiei noastre, ne fericesc şi ne transmit că ne privesc activităţile cu jind. Le mulţumim, zâmbindu-le cu subînţeles. Spun cu subînţeles, pentru că dacă ar şti ce muncă de titani stă în spatele fiecărui zâmbet din fotografii, multora le-ar trece pofta. Nu e deloc uşor să îţi iei angajamentul de a dărui fără a socoti – aşa cum stă scris în ceremonialul de admitere a novicilor –, credeţi-ne pe cuvânt, nici nouă nu ne iese întotdeauna! Dar ce alte lucruri minunate sunt uşoare şi la îndemâna oricui?


Revin la eroii de sacrificiu ai cercetaşilor şi ai cercetaşelor. La o primă vedere, nu ai zice că sunt supraoameni. Unii sunt căsătoriţi şi au servicii dintre cele mai solicitante. Am putea crede despre ei că abia le mai ajunge timpul pentru a petrece cu familia, ce să mai vorbim de modelarea tinerilor cercetaşi? Şi totuşi ei reuşesc să îşi facă timp şi pentru copiii lor, dar şi pentru cei ai altora. Că nu degeaba vă spuneam că sunt supraoameni. Alte călăuze şi alţi drumeţi sunt studenţi, iar unii chiar elevi care au intrat deja în febra pregătirilor pentru examenele de bacalaureat. Şi tot supraoameni sunt şi aceştia, de vreme ce reuşesc să aibă rezultate de excepţie atât la şcoală, cât şi în taberele dintre munţi.


Închei prin a le mulţumi acestor adevăraţi eroi de sacrificiu în numele tuturor cercetaşilor care abia aşteaptă următoarele tabere, în numele părinţilor acestor tineri, dar şi în nume personal. Bune călăuze şi vrednici drumeţi ai Asociaţiei Cercetaşii Români Uniţi, chapeau!!

bottom of page