top of page

Balena Albastră din Săptămâna Pătimirilor!

Sunt sigură că foarte mulţi dintre voi aţi auzit măcar despre acest joc. Am înţeles că acesta presupune acceptarea unor provocări care, pănă la final, te fac să ajungi într-o stare - ghidat de un aşa numit “mentor”- din care cu greu reuseşti să mai ieşi. O stare în care, din păcate, foarte mulţi dintre noi ne-am aflat sau poate chiar ne aflăm, însă nu acceptam acest lucru şi nu ştim unde să căutăm cu adevărat Mentorul care să ne ghideze paşii către FERICIRE. Aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, ne place să controlom excesiv fiecare lucru mărunt din viaţa noastră - şi nu numai a noastră -, fiecare eveniment, şi nu putem sau, mai bine zis, nu vrem să îl lăsăm pe adevăratul Mentor să ne elibereze.

De aceea vă propun nişte provocări în săptămâna care urmează - de fapt nu eu, ci chiar Mentorul ni le-a propus acum mai bine de 2.000 de ani -, provocări care în Duminica Învierii să ne ducă la stadiul de sfinţenie totală. Ce spuneţi? Vă băgaţi? Dacă da, continuaţi să citiţi! A, şi ideal ar fi să nu treceţi la următoarea provocare, decât dacă aţi îndeplinit sarcina precedentă. Probabil că nu va sta nimeni să vă verifice, poate doar Mentorul. Deci acestea fiind regulile, să îi dăm drumul:

1. Provocarea de luni. Oferiţi-vă timp pentru voi şi pentru relaţia voastră cu Dumnezeu! Ştiu că veţi spune că nu aţi început sau că încă nu aţi terminat curăţenia de Paşti, sau că timpul este preţios şi că fiecare secundă e importantă, însă, credeţi-mă, o să simţiţi valoarea fiecărei secunde petrecute în compania lui Dumnezeu. Şi mai ştiu că nu v-aţi permis de mult timp luxul acesta, dar vă provoc să vă găsiţi un loc liniştit şi să ascultaţi cum vă vorbeşte Dumnezeu.

2. Provocarea de marţi. Super! Felicitări! Sunt mândră că aţi acceptat provocarea şi că aţi făcut paşi importanţi către sfinţenie. Buun, acum că aveţi bateriile puţin mai încărcate decât ieri, vă provoc să faceţi acelaşi lucru şi cu familia voastră. Timpul de calitate petrecut cu soţul/soţia şi cu copiii voştri va face ca orice activitate desfaşurată împreună să fie o plăcere, indiferent cât de solicitantă ar părea sau poate fi. De când nu v-aţi mai ascultat cu adevărat - nu doar auzit - copilul/copiii sau soţul/soţia? Acum este momentul. De cele mai multe ori, atunci când ascultăm pe cineva, avem foarte multe şanse să aflăm sau să învăţăm lucruri noi. Aşa că vă doresc să aveţi parte de cât mai mult timp de calitate petrecut împreună cu familia şi să descoperiţi lucruri noi împreună.

3. Provocarea de miercuri. Cum este? Vă simţiţi mai bine, nu-i aşa? Chiar dacă nu sunteţi în grafic cu pregătirile de Paşti, sunt convinsă că tensiunea din interiorul vostru, din casa voastră, sau poate de la serviciu, nu mai este la fel de apăsătoare. Deci, să mai lucrăm puţin la răbdare. Ştim cu toţii că răbdarea este foarte importantă atunci când vine vorba de provocări. Aşa că vă provoc ca astăzi să ascultaţi cu răbdare şi să răspundeţi cu răbdare tuturor persoanelor pe care Dumnezeu le scoate în calea voastră. Nu trişaţi, chiar şi acelor persoane care vă sunt mai puţin simpatice!

4. Provocarea de joi. Ştiu că aveţi multe activitaţi de finalizat, că a trebuit să mai acceptaţi şi aceste provocări şi, pe deasupra, mai este de mers şi la biserică, deoarece este Joia Sfantă. Dacă aţi trecut cu brio provocările şi nu aţi trişat până acum, vă garantez că nu există un moment mai potrivit să vă faceţi un examen de conştiinţă decât acesta. Acceptaţi, aşadar, provocarea de a vă spovedi, de a vă elibera de păcate, singurele vinovate pentru starea pe care o aveaţi înainte de a intra în această cursă a sfinţeniei.

5. Provocarea de vineri. Wow, nu-i aşa că parcă simţiţi că plutiţi? De când nu v-aţi mai simţit atât de uşuraţi şi, mai ales, de când nu aţi mai experimentat în interiorul vostru bucuria unui suflet pur de copil, căruia îi vine să strige de fericire şi să alerge nestingherit încotro vede cu ochii? Pregătirile de Paşti sunt aproape gata, însă nu la cele lumeşti mă refer, ci la cele mai importante, la cele sufleteşti. “Căci ce i-ar folosi omului să câştige lumea toată, dacă însă şi-ar pierde sufletul?” - Matei 16, 26. Minunile se petrec în fiecare din noi dacă ne dăm voie să le vedem, apoi, la rândul nostru, putem să fim mici instrumente în mâna lui Dumnezeu pentru minunile din vieţile celor din jurul nostru. Aşa că vă provoc să nu fiţi egoişti şi să păstraţi această fericire numai pentru voi, ci împărtăşiţi-o cu cei dragi, cu familia, cu prietenii, cu colegii… Vă provoc să mărturisiţi bucuria sufletului curat, nevinovat, pur.

6. Provocarea de sâmbătă. Hei, vă vine să credeţi că aţi ajuns până aici? Sincer, eu eram convinsă că o să reuşiţi, deoarece Mentorul este cel care ne inspiră în tot ceea ce facem şi rămâne în noi şi cu noi, indiferent de ce se întâmplă. Extrem de important ar fi ca şi noi să rămânem cu el. Acum vă simţiţi cu adevărat eliberaţi şi încărcaţi de Spiritul Sfânt pentru că, prin sacrificiul de pe cruce al Domnului, am primit sfinţenia. Iar provocarea este următoarea: nu o pierdeţi, nu o lasaţi să plece de la voi! Păstraţi-o cât de mult puteţi! Şi puteţi, vă asigur! Odată ce aţi gustat-o, păstaţi-o veşnic!

7. Provocarea de duminică. O să vă întrebaţi acum ce mai vreau de la voi, după atâtea provocări, mai ales că aţi ajuns deja pe calea sfinţeniei. Vreau să faceţi totul doar cu iubire şi din iubire necondiţionată, căci doar iubirea necondiţionată este soluţia pentru păstrarea sfinţeniei. Dumnezeu cu iubire necondiţionată ne-a salvat şi continuă să ne salveze, în fiecare zi. Şi Hristos din acelaşi motiv a înviat pentru fiecare dintre noi în parte. Provocare, ultima, dragilor: “Gustaţi şi vedeţi cât de bun este Domnul”!!


bottom of page