top of page

Aniversări, Scrisori, Familie

Începutul lunii martie vine în fiecare an cu ziua internaţională a femeii, la umbra căreia transmitem un călduros „La mulţi ani!” tuturor femeilor ce îşi mai fac timp să lectureze şi site-ul nostru. În acelaşi timp, în data de 19 Martie, Biserica Catolică celebrează o figură importantă în istoria mântuirii: pe Sfântul Iosif, venind parcă să închidă un cerc al familiei tradiţionale, redând egalitatea dintre bărbat şi femeie în Sacramentul Căsătoriei.

La finalul unui an dedicat Fecioarei Maria, Papa Ioan Paul al II-lea redacta o scrisoare despre demnitatea şi vocaţia femeii (15 August 1988, Mulieris Dignitatem). Episcopul Romei evoca modelul Vergurei, dar şi figurile feminine ale istoriei mântuirii din Vechiul şi Noul Testament. Spre deosebire de mişcarea feministă, scrisoarea papei laudă rolul brav al femeii: acela de soţie şi mamă. Pentru ca mesajul să fie complet, mulţi se întrebau dacă nu ar trebui o scrisoare care să vorbească şi despre vocaţia bărbatului, iar aceasta nu a întârziat să apară un an mai târziu (15 August 1989, Redemptoris Custos).

Chiar dacă enciclica nu se referă în mod direct la bărbaţi, pentru un model de urmat, cititorului îi este de ajuns să privească la S. Iosif. Exemplul lui de curaj, umilinţă şi muncă - împlinit în rolul de protector al Fecioarei Maria şi a pruncului Isus – poate lumina viaţa fiecărui bărbat de azi.

Introducerea scrisorii spune că „Sfântul Iosif, aşa cum a avut o grijă plină de iubire faţă de Maria şi s-a dedicat cu bucurie educării lui Isus Cristos, la fel el păzeşte şi apără trupul său mistic, Biserica, al cărei model şi figură este Fecioara Maria.” (R.C., Introducere). Această afirmaţie oferă o perspectivă nu doar asupra chemării S. Iosif, ci a tuturor bărbaţilor.

Rolul principal al lui Iosif este acela de soţ şi tată, dar nu ca un despot, ci ca serv iubitor şi umil. Cei care aţi trecut prin Sacramentul Căsătoriei vă mai amintiţi (poate) cuvintele S. Pavel: „Bărbaţilor, iubiţi-vă femeile, după cu şi Cristos a iubit Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea…” (Efeseni 5, 25). Episcopul the Phoenix, Arizona, SUA – Thomas Olmsted, reflectă asupra acestei chemări a dragostei dintre soţi, afirmând că „fiecare bărbat este făcut să trăiască – într-un fel, ca soţ şi tată” (Into the Breach, p. 15).

Credeţi că sunteţi prea tineri pentru a întemeia o familie? Dar nu este oare un moment prielnic să-L anunţaţi pe Dumnezeu că pe viitor veţi dori să faceţi acest pas? Meditaţi la familia simplă din Betleem (Iosif, Maria şi pruncul Isus). Luaţi toate lucrurile bune din familiile voastre şi păstraţi-le în suflet ca o comoară de preţ pe care o veţi împărtăşi cuiva… cândva… undeva… începând cu rugăciunea.

bottom of page