top of page

Ciudata natură a omului

Dumnezeu a creat o ființă inteligentă, creatoare și perfectă. Cu toate acestea, Fiinţa obișnuieste să mai și greșească uneori, căzând pradă unor patimi lumești care-i pot lua mințile, dacă nu este suficient de echilibrată psihic. Această ființă se numeste OM. Uitându-te în jur, poți observa foarte mulți oameni, unii mai veseli, alții mai triști, unii veșnic ocupați, alții vesnic plictisiți, diferiți, chiar adormiți. Chiar dacă natura ne aseamănă, iar educatia ne deosebește, oamenii pot purta mai multe înfățișări. Din foarte multe puncte de vedere, TOȚI SUNTEM LA FEL. Cu cât vei cunoaște mai bine natura oamenilor, cu atât te vei cunoaște mai bine pe tine. Din păcate sau din fericire, oricâtă perfecțiune a pus Dumnezeu în ființa noastră, omul este slab în fața păcatului și întotdeauna va duce o luptă interioară care, pentru cei mai mulți, este desenată pe chip!

Din fericire, Dumnezeu este iertător și își arată mereu îngăduința față de oameni! Iisus este singurul sprijin prin care omul poate scăpa de păcat și își poate redescoperi natura divină. Așa că, ori de cate ori aveți tentația de a reacționa sub îndemnul primului impuls, oricât de mult ți-ai dori să-ți arăți superioritatea și inteligența, desenează-ți în minte imaginea lui Iisus pe cruce spunând: “Iartă-i Doamne, că nu stiu ce fac!”. De fapt, cred că aceasta este una dintre marile diferențe dintre divinitate și natura păcătoasă a omului. Câți dintre noi am fi rostit aceste cuvinte în acea situație?

Puterea de a ierta face parte din patrimoniul marilor lideri. Oamenii cu o personalitate plăcută lui Dumnezeu au această putere.

Orgoliul și alte patimi lumești au darul de a-i întuneca mintea omului! Stă în natura fiecăruia să ne demonstrăm superioritatea și să încercăm să aducem argumente cum că întotdeauna avem dreptate. Gândește-te la lucrul acesta atunci când intri într-un conflict cu altcineva, nu-l învinui…, asta-i natura omului. Tu îi poți demonstra celuilalt cu cele mai bune argumente că ai dreptate şi asta le poate aduce admirația celor din jur, pe moment, dar îl vei pierde pe cel pe care l-ai rănit în orgoliu. Cel rănit va intra într-o stare de autoapărare și va face tot posibilul să găsească contra-argumente, fie ele și puerile, pentru a-și păstra orgoliul neșifonat. Nu te certa, aşadar, pentru că dintr-un conflict – chiar dacă îi vei demonstra celuilalt că ai dreptate – nu vei câștiga nimic, niciodată, ci doar poți pierde mai mult…

NB: Şi pentru că ai fost cuminte și ai citit până aici, am o surpriză pentru tine, o recomandare de carte, una bună: Secretele succesului – Dale Carnegie.

bottom of page