top of page

Leneveşte cu stil

Îţi place să te relaxezi, să leneveşti contemplând la suprafaţa moale şi delicată a patului? Totuşi el curge… (Daţi citire articolului „Curge” ca să aflaţi ce şi cum. Credeţi-mă, nu va curge degeaba!) Şi ca să vă liniştesc, am toate instalaţiile în regulă şi nu curge nimic la mine în casă.

Ce-mi mai place să stau degeaba, uneori… Dar vreau să stau degeaba făcând ceva, fără ca poponeţul meu să fie nevoit să părăsească suprafaţa moale, delicată şi caldă, după o anumită perioadă. Prietenul meu curgător, necruţător şi care are toate sufixele cu “or” la final nu-mi permite să stau în vârful patului ca o pasăre sedentară cu tărtăcuţa mică pentru că, în felul acesta, nu-mi întrevede un viitor prea luminos.

Deşi se pare că activitatea cerebrală este mai intensă în timpul somnului şi somnul este o nevoie fiziologică a omului, dormitul are darul de a mă enerva, uneori, pentru că am senzaţia că pierd timp şi nu-mi place să pierd timp, dragă cititorule, şi sunt convins că nici ţie, de altfel. Apropo, ştiai că dormi, în medie, 25 de ani şi că te uiti la televizor nouă ani din întreaga viaţă?

Hai să n-o mai lenevim, pardon, lungim! Vreau să-ţi spun cum să leneveşti cu stil. O să rezerv un nou alineat, special pentru acest cuvânt:

LECTURA!

Sunt o groază de cugetări, proverbe sau aforisme despre importanţa lecturii, însă, acum am în cap vorbele lui Miron Costin care sintetizează tot ceea ce am scris şi voi mai scrie în acest articol: „Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor”. Am stat şi m-am gândit cât adevăr conţin cuvintele lui Miron ăsta… Vrei să zăboveşti cu stil? Apucă-te de citit! Vrei să zăboveşti eficient? Apucă-te de “cetit”! Vrei să leneveşti cu folos? Ştii răspunsul, nu-l mai repet a treia oară, deşi îmi place enorm cifra trei.

Nu de mult timp am citit o carte în care erau prezentate două categorii de oameni, din lumea aristocraţiei, care doreau să impresioneze: cei care aveau rafturi reale de cărţi, dar nu citeau nimic din ele, şi cei care plăteau pictori ca să le picteze pe pereţi rafturi de cărţi. Interesant este faptul că scriitorul acestei cărţi îi considera mai deştepţi pe cei cu rafturile pictate! De aici puteţi trage singuri nişte concluzii…

„Nu toţi cei care citesc devin lideri. Însă toţi liderii citesc” – Harry S. Truman. Eu zic să iei aminte, stimabile cititor! Pentru că ştiu că ţi-e drag şi domnul Eminovici, îţi scriu şi părerea dânsului despre lectură: „Citeşte. Numai citind mereu creierul tău va deveni un laborator nesfârşit de idei şi de imagini”.

Consider că prin citit, plantez seminţe în personalitatea mea, seminţe care vor creşte mai târziu. Doar ochii vor depune un mic efort printre rândurile cărţii, dansând în cele două cavităţi ale craniului, ce-i adăpostesc. În schimb, posteriorul meu poate să stea liniştit, pentru că nu-l clintesc până nu-mi termin capitolul, pardon, în cazul acesta, articolul!

Dacă nu te-am convins încă, luna viitoare poate o să-ţi dau înca şapte motive pentru care să citeşti. Aaaa, şi să nu uit, poate faci un efort şi laşi un comentariu în care să îmi spui ce carte citeşti.

În încheiere, vreau să-ţi arăt şi cum putem da peste cap cifra de nouă ani a celor ce se holbează la TV: „Televizorul este pentru mine un mod foarte bun de a mă educa. De fiecare dată când cineva porneşte televizorul, mă duc în altă cameră ca să citesc o carte” – Groucho Marx.

bottom of page